Moving Kids

Yulia

Bij De Hoogstraat wisten ze waarover ze spraken

“We hebben heel erg het gevoel dat we met Yulia hier op de goede plek zitten.”

Yulia heeft een aanlegstoornis van haar been. Zij is in 2008 geadopteerd uit de Filippijnen. Ze was drie toen ze geadopteerd werd. Yulia heeft geen heupgewricht. Haar onderbeen zit vast aan haar romp. Onder haar been heeft ze wel een normaal functionerend voetje, op kniehoogte

Wereld van orthopeden en prothesen

Onze huisarts verwees ons door naar een orthopeed in een ziekenhuis bij ons in de buurt. Daar was ook een instrumentmaker aanwezig. We waren onervaren op dit vlak en de arts had weinig ervaring met deze aandoening. Men nam foto’s en daaruit bleek dat ze geen heupgewricht had. Het aanmeten van de prothese kon in dit ziekenhuis maar een paar keer per week. De behandeling liep niet lekker. Op een gegeven moment werd ons via via geadviseerd om naar De Hoogstraat Revalidatie te gaan, omdat daar een expertiseteam werkte. Wij zijn die dokter erg dankbaar dat hij ons naar De Hoogstraat stuurde.

Eindelijk herkenning

Bij De Hoogstraat werden we door een speciaal team ontvangen. Dat team bestaat uit een revalidatiearts, een instrumentmaker, een kinderfysiotherapeut en een orthopeed uit het Wilhelminakinderziekenhuis, waarmee intensief samengewerkt wordt. Zij hadden deze aandoening veel vaker gezien en keken er niet van op. Dokter Van Wijk liet ons een afbeelding zien van twee jongens met dezelfde aandoening, die verschillende prothesen droegen: hier was de aandoening van Yulia geen bijzonderheid, hier wisten ze waarover ze spraken.

Voetje als scharnier

De prothese van Yulia werd daarna bekeken. De prothese voldeed niet echt. Er werd direct een nieuwe prothese gemaakt, waarbij ze haar voetje gebruikt als scharnier. Daardoor kon ze veel beter lopen.

Fietsen en zwemmen

Yulia kan nu fietsen. De Hoogstraat heeft voor elkaar weten te krijgen dat we de aanpassingen daar konden doen. We hebben een excentriek aan de trapper. Verder heeft ze nu haar zwemdiploma’s gehaald.

Alles proberen

Soms is ze wel verdrietig over haar handicap, dan voelt ze het best wel. Dat komt voor als ze tegen iets aanloopt dat ze niet kan en een ander kind van haar leeftijd wel. Laatst kreeg het buurmeisje nieuwe skeelers en Yulia kan niet skeeleren, dat is voor haar wel moeilijk. We hebben haar toen bewust rolschaatsen gegeven. Je zag haar gezicht oplichten en ook direct betrekken. Ze was blij dat ze ‘erbij hoorde’, maar ook wel bang dat ze het niet zou kunnen. We hebben haar op de rolschaatsen gezet en ook al loopt ze er meer op dan dat ze ermee rolt, het belangrijkste is toch dat ze gewoon mee kan doen. We willen haar het gevoel geven dat je het altijd moet proberen. We proberen haar zoveel mogelijk te betrekken bij allerlei activiteiten. Yulia houdt van klimmen en klauteren. Ook doet ze mee aan tikkertje op het schoolplein en ze kan dan reuze trots zijn als ze niet als eerste getikt wordt.

Rol van De Hoogstraat in ons leven

Het team van De Hoogstraat heeft ons een stuk duidelijkheid gegeven over de toekomst met Yulia. Zij gaven ons als eerste een blik op de dingen die we kunnen verwachten rondom de aandoening. Ze denken met ons mee en dat is heel erg waardevol. We zijn hier absoluut heel blij mee. Het team zit op één lijn. We kijken samen naar mogelijkheden en kansen voor Yulia. Dat gaat allemaal in goed overleg. Hierdoor ontstaat rust. Ja, we hebben heel erg het gevoel dat we op de goede plek zitten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *