Het verhaal van Jonathan

Jonathan

Er was meer mogelijk dan we ooit hadden gedacht

“Ons leven is dankzij de doortastendheid van het team van De Hoogstraat echt veranderd.”

Jonathan miste, toen hij geadopteerd werd twee voetjes en de vingers van zijn rechterhand. De precieze oorzaak hiervan is onbekend.

Jonathans start in Nederland

Jonathan komt uit een kinderhuis. Wij hebben hem toen hij ongeveer 9 maanden was, geadopteerd. Toen we hem kregen had hij geen voetjes en geen vingertjes aan zijn rechterhand. Het is niet aangeboren, maar we weten niet precies hoe hij daaraan komt.

Zes paar prothesen die hij niet kon dragen

Tussen zijn tweede en vierde jaar zijn er zes prothesen gemaakt die niet goed waren. De prothesen deden pijn en het lukte niet om ze lang te dragen. Hij viel al snel weer terug op het lopen op zijn eigen knieën, wat eigenlijk ook niet ideaal was. Hij heeft nooit langer dan een uur of twee met zijn prothesen kunnen lopen.

Zwemprothesen

In april van 2012 zochten we naar zwemprothesen , omdat het zwemmen niet zo lukte. Het leek alsof hij onvoldoende spierkracht had. En toen ineens bedacht ik me een voorval van een paar jaar geleden, tijdens de Supportbeurs. Daar ontmoetten we een jong team van De Hoogstraat Revalidatie. Dit team vertelden ons dat zij pas zwemprothesen voor een kind hadden gemaakt. En nu die vraag van de school in Nairobi kwam, dacht ik ineens terug aan die ontmoeting. De Hoogstraat: daar moest ik zijn!

Geef ons een maand en hij loopt

Bij De Hoogstraat ontmoetten we het kinderrevalidatieteam, bestaande uit de revalidatiearts een  kinderfysiotherapeut en een instrumentmaker. Hun eerste reactie was: ‘Waarom zit dit kind in een rolstoel?’ Hun verzoek was: ga maar eens nadenken over gewone prothesen en vergeet die zwemprothesen. Het team was erg duidelijk en wilde het graag proberen. Ik weet nog dat ze zeiden: ‘Geef ons een maand en hij loopt op prothesen rond.’

Hadden we dit maar eerder geweten

Zo zijn we dus bij De Hoogstraat terechtgekomen. Er waren dus meer mogelijkheden dat we hadden gedacht. In de voorgaande centra legden ze steeds de bal bij ons. De prothesen werkten blijkbaar niet bij Jonathan, ofwel door zijn gedrag, ofwel door andere afwijkingen. We hebben jarenlang getobd met de prothesen en nu denk ik: waren we hier maar eerder terechtgekomen.

Kundige mensen

In juni van dit jaar kwamen we om de prothesen te passen en een kort revalidatietraject de doen. Ruim twee weken zijn ze bezig geweest met Jonathan. We hebben er kundige en integere mensen ontmoet.

Hij liep meteen weg op de prothesen

Toen Jonathan de prothesen paste, liep hij er zo op weg. Dat was ontroerend, emotioneel bijna. Hij heeft ze toen vrij lang aangehad. Daarna ging zijn stomp wat pijn doen, dus heeft hij ze weer uitgedaan. In de weken daarna zijn er wat aanpassingen geweest, ook allemaal snel geregeld en er is een rollator aangevraagd, zodat hij wat steun heeft bij het leren lopen. Wat een verandering. Ons leven heeft hierdoor een bijzondere wending gekregen.
505 woorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *